Празничен концерт по случай 150 години от рождението на Панайот Пипков

В навечерието на най-светлия празник в календара за всички българи – 24. май, по повод 150 години от рождението на Панайот Пипков учениците и учителите от НУИ „Панайот Пипков“ изразиха дълбока признателност пред личността и делото на своя патрон с празничен концерт в Народно читалище „Съгласие 1869“. Любимото училище с гордост и достойнство отбеляза светлата годишнина, доказвайки за пореден път пред своята ревностна публика, че продължава да носи и пази частица от разностранния талант и възрожденския дух на Панайот Пипков, от вярата му в силата на музиката и всеотдайната му любов към живота и хората.

В летописа на нашето училище поколенията са много, а годините – 60, шест десетилетия възход и традиции, уверено вплели се в корените на мъдростта. През 2004 г. Средното музикално училище в Плевен вече е Национално училище по изкуствата и продължава неотклонно да върви по пътя, проправен от композитора и диригента, музикалния педагог и актьора, поета, критика и публициста Панайот Пипков, да носи и тачи името му. В наши дни училището предоставя на талантливите млади хора прекрасната възможност да изучават класически и народни инструменти, народно пеене и български танци, изящни изкуства, актьорство за драматичен театър, поп и джаз пеене.

Програмата на празничния концерт съчета в пъстра палитра изпълненията на класически произведения с очарованието на песента и въздействащите ритми на танца. На сцената се изявиха ученици от класовете на Антоанета Воденичарова, Олга Иванова, Силвия Михова, Елена Николова, Мария Александрова, Николай Михайлов, Момчил Иванов, Милен Македонски, Владимир Величков. Прозвучаха вълнуващите изпълнения на училищния китарен ансамбъл с диригент Пламен Марков, на ансамбъл „Акордеомания“ с ръководител Ценка Тодорова и вокалния състав „Евъргрийн“ с диригент Диана Русева.

Творецът Панайот Пипков се прекланя пред самобитната красота на българското народно изкуство и е дълбоко убеден, че фолклорът на един народ е огледало на душата му. Правотата и силата на тези думи доказаха на сцената с изпълненията си народният оркестър с диригент Борислав Иванов, народният хор – диригент Силвия Хайдърска, и вокалното трио „Елика“ с ръководител Елка Недялкова.

Впечатляващо начало на празничната вечер поставиха учениците на Маня Николова V – VII клас с нежен танц по мелодията на „Сладкопойна чучулига“, аранжимент и акомпанимент Жанета Русева, а финалът на концерта бе „Фолклорната палитра“ на ученици от специалността „Български танци“ V – XI клас с преподаватели Илиан Илиев, Танушка Арабаджиева, Галина Георгиева и Данаил Цолов.

Очарователната водеща Елица Славова с удоволствие обяви, че в навечерието на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Училищното ръководство удостоява с Почетна грамота г-жа Стефка Крумова за проявен висок професионализъм на акомпанятор и за всеотдайността ù към младите таланти по пътя на красотата, духовността и съзиданието. Елица Славова благодари на ценителите на изкуството във всички негови проявления за подкрепата им към младите творци и възторжено поздрави присъстващите в залата: „Честит празник, потомци на светите братя, потомци и последователи на Панайот Пипков!“


автор: Камелия Георгиева
снимки: Милена Грамова-Михайлова

Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен

National School of Arts - Pleven, Bulgaria

 

Контакти

Плевен 5800
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" № 33