VIII Международен фестивал на китарата - 1-5 юли 2022, Плевен

От 1 до 5 юли 2022 Плевен отново е домакин на 8-я поред Международен фестивал на китарата. Той е с по-наситена и разнолика програма, с познати вече любимци и нови имена на класическата и електрическа китара. Организатори на събитието са Сдружение „Изкуството до мен“, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ - Плевен, Читалище „ЛИК- 1959“ и  Oбщина Плевен.

Фестивалът включва: 7 концерта, международен и национален конкурс, майсторски класове; уъркшопи; изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери и лятна музикална академия. Националният конкурс е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата.

Концертната част от програмата e с две локации и e отворена за всички, попадайки в селекцията на „Културни събития с национално и международно значение“ от Културния календар на Община Плевен.

На голямата открита сцена в парка на Регионален исторически музей, в три поредни вечери от  1 до 3 юли, се качват яката фламенко фюжън банда DEL PADRE; топ играчи от новата българска генерация в електрическата, бас китара и барабани; групата, която прави музика с послания STUDIO 84 Project, майстора на еклектичния стил в музиката Илин Папазян – NINIO. Прекрасното пространство на РИМ – Плевен е вдъхновило организаторите да направят тези вечери истински семейни преживявания с детски сцени, отворени ателиета за артистично оживление и креативност, водени от гост артист-изпълнители и най-добрите ученици на плевенските китарни педагози.

В зала „Божко Шойков“ на НУИ „П. Пипков“, #PGF допълва с нови световни имена своя афиш от концерти класическа китара.

Големият пробив тази година е Горан Кривокапич, Черна гора -  един от водещите китаристи и камерни музиканти на новата, международна сцена. Италианецът Нино Д'Амико идва в Плевен след мега успешна европейска кариера и призове в конкурси. Концерт на победителите в предишни издания на Международния конкурс от Фестивала представя Антоан Гереро, Франция и гордостта на плевенската китарна школа Биляна Лазарова и Кристияна Стоянова. Силното очакване към вечерта на камерната музика  е провокирано от новия състав на мандолинен квинтет „Сезони“. В него вече е блестящата плевенчанка Маргарита Калчева, контрабас, заедно с един от основателите на формацията Евдокия Бобоцова и Пламен Маслев, мандолина, както и майстора на класическата китара Росен Балкански и неговия ученик Пламен Джуров. Новият си репертоар представят и любимците от трио „РАЛЧЕНИЦА“: Петър Ралчев, акордеон, Атанас Уркузунов, китара и Мие Огура, флейта.  

Всичко за Международен фестивал на китарата Плевен на: https://plevenguitarfestival.com/bg/

Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен

National School of Arts - Pleven, Bulgaria

 

Контакти

Плевен 5800
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" № 33